lördag 8 december 2012

Lucka 8: Glöggfest & perfekta tilltugg


Sedan 1992 har vi haft glöggbjudning varje år. Tilltuggen har varierat och utvecklats och nu är det inte så mycket sötsaker till glöggen. Den är ju så vansinnigt söt i sig själv så jag föredrar lite annat till.
Redan under november kollar jag ut vilken dag som kan bli lämplig. Inbjudan skickas ut i god tid och vi blir fler och fler för varje år. Andrea och Hanna brukar också bjuda in ett par vänner. Glöggkvällen ger verkligen julkänsla. I bakgrunden brukar Bing Crosby sjunga White Christmas, ett par män brukar stå parkerade i köket vid grytor och tilltugg och finns det mindre barn på plats så brukar nåt tecknat gå på övervåningen. Vi andra minglar runt i huset. Om någon skulle ha med sig en hyacint, som jag ju är allergisk emot, så njuter jag av det. Då blev det ändå lite härlig hyacintdoft...

Till min glöggbjudning finns naturligtvis alltid pepparkakor med ädelost och fikon, lussekattor, juleskum och choklad. Men det jag själv föredrar är det som är lite matigt. Därför får du nu recept på ostpastejer, små köttfärspajer, dadlar med chèvre och bacon och sviskon i bacon.


Ostpastejer, ca 12-15 st
1 paket färsk smördeg (på rulle)
2 stora ägg
2 dl creme fraiche
100 g riven parmesanost
salt, peppar & cayennepeppar
Om du vill: smörstekta kantareller eller nåt hekto parmaskinka

Sporra degen i fyrkantiga rutor, ca 8x8 cm. Tryck ut degrutorna i aluminiumformar (runda mazarinformar, eller i pappersform som ställs i muffinsplåt). Blanda ägg, creme fraiche , ost och kryddor. Fördela i formarna. Om du har lite kantareller som du smörstekt så stoppar du ner det i formarna. Grädda i ca 200 grader tills de fått fin färg. Ostmassan har "blåst upp sig" men den sjunker sen. Låt svalna till ljumma eller helt kalla. Om du vill kan du garnera med lite parmaskinka - eller annat du gillar.

Köttfärspaster, ca 12-15 stycken
1 paket smördeg på rulle
250 g nötfärs
smör/olja
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
ca 1,5 dl tomatkross
salt & peppar
Topping: 1 dl creme fraiche och 1 dl ajvar

Sporra degen i fyrkantiga rutor, ca 8x8 cm. Tryck ut degrutorna i aluminiumformar (runda mazarinformar, eller i pappersform som ställs i muffinsplåt).
Bryn hackad lök och vitlök. Blande ner färsen. Låt ta färg under omrörning. Krydda med salt och peppar. Häll i tomatkrossen. Låt koka ihop en liten stund. Smaka av ordentligt med kryddor du gillar. Fördela i pajformarna. Grädda i 200 grader ca 12-15 minuter. Låt svalna till ljummet. Klicka på creme fraiche och ajvar på varje form.

Chèvrefyllda dadlar med bacon, så många du gör
Till varje dadel behövs 1/2 skiva bacon och ca 1-2 tsk chèvre
Köp färska dadlar. Skär en skåra längs med och ta försiktigt ut kärnan. Fylla hålet med chèvre, stäng och linda om baconskivan. Fäst med tandpetare. Lägg i ugnsform, på bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 175 grader. Vänd efter 7-8 minuter och låt gå i ugnen tills de fått lite fin färg! Låt svalna något och servera sedan. OBS: Ta bort den hårda kanten på osten innan du fördelar.

Heta sviskon i bacon, så många du gör
Till varje sviskon/katrinplommon går det en halv skiva bacon. Lägg sviskonen i en skål och pudra över ordentligt med cayennepeppar. Ordentligt, alltså! Linda in i bacon och kör i ugnen på samma sätt som dadlarna! Låt svalna, ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar