söndag 16 december 2012

Lucka 16: Insnöad & en gryta du inte vill missa

Så här glada var vi på julafton förra året!

December 2010 kom vintern på fullaste allvar. Redan till 1:a advent hade vi vår första riktiga snöstorm och några av våra glögg-gäster fick lämna återbud p.g.a. väglaget medan några körde i diket på hemvägen och fick bogseras upp.

Lördagen innan jul skulle Andrea komma hem från London. Väderprognoserna var lite oroväckande eftersom vintern även drabbat de brittiska öarna - och de är oförbätterligt dåliga på att hantera snö. Till slut lyckades hon i alla fall ta sig till flygplatsen och där meddelades sedan att alla flighter ställts in. Hon ringde gråtande hem och vi kastade oss ut på nätet för att hitta nya biljetter hem. Inte det enklaste! Vi vågade inte boka dan efter, för tänk om vädret höll i sig. Det var lite hysteriskt där. Till slut, efter flera timmar, lyckades hon ta sig med ett tåg från flygplatsen in mot London igen - efter att inte lyckats ta sig ombord på flera tåg p.g.a. den galna trängseln blev hon till slut resolut lyft ombord på tåget av några behjälpliga män. Väl på bussen, från tågstationen, verkade det som om hon skulle få komma hem till Crouch End när bussen plötsligt stannade och man meddelade att man inte körde längre. Det var bara att pulsa i snön med resväska resterade väg.

Fyra dagar senare kom hon äntligen hem. Hon fick flyga till Göteborg och ta tåget därifrån. Jag hade varit konstant uppkopplad på alla vädersajter som finns för att ha full koll. Aldrig tidigare har det varit så tydligt vad julen handlar om. Att vara tillsammans!

En perfekt middag när man är tillsammans är denna variant på gulasch, inspirerad av Jamie Oliver. Det är ju också otroligt trendigt med långkok nu för tiden. Du spenderar ca 25-30 minuter i köket och sedan gör sig den underbara grytan själv i ugnen de närmaste tre timmarna. Det tycker jag är tidseffektivt om något! Glöm plommonspäckad karré från barndomen! Här blir karrén gudomligt god! Vad skall jag säga för att få dig att prova? Bara gör det, vet jag!

Under dessa ljuva grönsaker ligger köttet som
stått i ugnen i tre timmar. Sååå mört!
Chiligulash på fläskkarré, ca 6-8 personer
1,5 fläskkarré i bit, funkar med två bitar också
Olivolja
4 paprikor, blanda gärna gult och rött - undvik den gröna (som jag älskar, men inte här...)
1 burk rostad paprika, avrunnen (det skall vara den som är rostad och sedan skalad.. Lidl)
2 röda chilifrukter, utan kärnor
4 vitlöksklyftor
2 stora rödlökar
1 burk tomater (Mutti)
Salt & peppar

Till servering
5 dl creme fraiche
rivet skal av 1 citron och lite pressad citronsaft
lite olivolja
Kokt potatis
Sallad på ruccola, rostade nötter och dressing med hackade dadlar

Skiva lök och alla paprikor (de avrunna också). Paprikan kan vara i hyfsat stora bitar. Hacka vitlöken och chili. Salta och peppra köttet runt om. Bryn runt köttet i olivolja. Ta upp ur grytan. Fräs löken ett par minuter, rör sedan ner alla paprikor, chili och vitlök. Låt fräsa ett par minuter. Rör ibland. Häll sedan ner tomaterna. Rör om och salta. Lägg tillbaka köttet i  grönsaksblandningen. Täck runt om och över köttet med grönsakerna. Lägg på locket. Sätt in i ugnen i 180 grader i tre timmar. När det är färdigt, så köttet faller isär, skall allt kött delas -"rivas isär" i mindre delar längs med fibrerna. Allt kött tillbaka i grytan som smakas av med salt (och peppar) om det behövs. Creme fraichen blandas med citron och lite olivolja. Godast är det att servera med kokt potatis och en rejäl klick av creme fraichen. Jag gjorde enkel sallad på ruccola som bara blandades med rostade cashewnötter och pumpakärnor och en vinägrette med hackade dadlar i. Oj vad det blev med bra kombo med det andra! Enjoy!


Köttet som delats och skall tillbaka i grönsakerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar