söndag 2 december 2012

Lucka 2: Oväntade carols & Citronkola med vit choklad




1992 flyttade vi till Skåne. Första söndagen i advent var det julskyltning i Helsingborg, som i alla svenska städer. Jag minns inte så mycket av det förutom att vi så småningom gick för att fika på ett café på Drottninggatan som hette (heter?) Signe Bergqvist, Kafferepet. Vännen Anders skulle introducera oss till det fantastiska bakverket äppelmarängtårta. För er som inte testat detta kan jag rekommendera det. Fahlmans konditori i Helsingborg gör nog den bästa.

I alla fall! Inne på Kafferepet stod borden tätt och det var fullt av folk. I de bakre delarna går en liten trappa upp och fler bord står längs en balustrad med utsikt över resten av caféet. När vi sitter där hör vi plötsligt stämsång. Ett litet sällskap alldeles övanför trappan som sitter vid sitt bord och fikar har brustit ut i en trestämmig "Silent Night". Resten av caféet blir knäpptyst och vi som har turen att fika just då får höra ett par sånger till. Så oväntat och underbart!

  Oväntat god och underbar är den här kolan också. Lite meck måste jag erkänna att det är. När man får stoppa en bit i munnen är den dock värd all möda. Perfekt konsistens och underbar smak av citron och vit choklad. Ta dig lite tid, använd en stor gryta/kastrull och kolla hemma att du har en termometer som klarar värme upp till 119 grader.


Citronkola med vit choklad
5 3/4 dl socker
3 citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Riv skal och pressa citronerna. Blanda med socker i en kastrull. Koka upp och sila sedan ner i kastrull med höga kanter. Koka sockerlagen till 114 grader. Klicka i smöret, låt det smälta och koka sedan upp till 119 grader. Ta av från värmen. Blanda ner chokladen, som du hackat. Låt chokladen smälta. Vispa sedan ner kokosfettet, i tärningar (ett par åt gången). Man får vispa kraftigt. Här kan det bli söligt....
Smörj två brödformar med smörpapper. Fördela kolan. Låt stå i kylen, täckt med smörpapper, över natten. Dela varje längd i tre delar, slå in i smörpapper och skär sedan upp efter behov. Förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar