tisdag 4 december 2012

Lucka 4: Gaffelmiddag & filmtips


24 små paket. Sedan 48 små paket. Som jag slitit genom åren för att få ihop paketkalendrarna. Dels att hitta så många saker och dels till ett hyfsat pris. Jag avbröt paketkalendrandet för att par år sedan, för att sedan överraska Andrea med det när hon var i London för två år sedan. När vi var över och hälsade på fick hon en korg med massa inslagna paket. Det blev en skön nostalgtripp för henne. Hanna fick samma ynnest förra året under sitt londonår.

I år har det inte blivit nån paketkalender. Själv har jag aldrig fått någon heller - vågar man hoppas på att barnen kanske sätter ihop en till sin mammi nån gång?

En bra present till dig själv skulle kunna vara filmen "The Holiday". Hög mysfaktor och en riktig stämningssättare nu i mörkret.
På engelskan har man ett uttryck "comfort food" som brukar översättas tröstmat. Jag tycker innebörden blir lite snäv så jag vill också lägga till mysmat eller helt enkelt förklara det med att det är något man kan äta med endast gaffel medan man sitter uppkrupen i soffan och ser en mysig film. I juletider kan man kanske kalla det uppesittarmat. Här kommer ett recept! Laga (kan förberedas i förväg) lägg upp en rejäl portion, kryp upp i soffan med något gott att dricka till, slappa och se filmen, vetja!



Shepherds pie, en stor form till 7-8 personer
900 g nötfärs
2 gula lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
15 champinjoner eller 2-3 stora portabellosvampar
1 liten bit rotselleri
4 msk tomatpuré
1,5 dl rödvin
3 dl grönsaksbuljong
ett par stänk worcestershiresås
1/2 tsk timjan, 1/2 tsk salvia

1,8 kg mjölig potatis
mjölk
smör
1 äggula
100 g cheddar- parmesan eller annan smakrik ost
muskot
salt och peppar (ordentligt)

Hacka/tärna alla grönsaker. Fräs i panna i lite olja eller smör. under omrörning. Efter ca 5 minuter tömmer du pannan på grönsaker och ställer dem åt sidan. Bryn all köttfärs i smör/olja tills den fått fin färg. Salta och peppra. Häll tillbaka grönsakerna och häll i tomatpur, vin och buljong. Låt puttra i ca en timme. Smaka av med salt, peppar, timjan och worcestershiresås.

Under tiden gör du potatismos. Skala potatisen, dela i mindre bitar och koka mjuk i lättsalat vatten. Häll av vattnet när potatisen är helt mjuk. Mosa den eller kör den slät med elvisp. Späd med mjölk och klicka i smör. Kör med vispen tills du är nöjd med konsistensen. Behövs med mjölk eller smör? I med äggulan mot slutet. Smaka av med salt och peppar. När du är nöjd vänder du ner den rivna osten i moset.
Häll ut köttfärsen, som du smakat av till perfektion, i din ugnsform. Det är supperbra om färsen fått svalna lite, men det är inte nödvändigt. Klicka ut moset och bred ut det över köttfärsen. Dra lite spår i moset med gaffel. Gör 2-3 lufthål genom moset ner till köttet. Kör i 225 grader ugn tills moset fått fin gyllene färg. Låt vila ett par minuter innan det är dags att äta - det är supervarmt. Servera med god sallad, lite vitlöksbröd och en gaffel.

2 kommentarer:

  1. oooo, min favorit film! Får testa den mysiga och komfortabla gaffelmaten nästa gång jag ser den! :)

    Du, vilken trevlig idé din adventskalender är!

    SvaraRadera
  2. Tack! Tycker själv det är roligt - är ju ordentligt julig!

    SvaraRadera