Äntligen får man tända sina ljus i advent! |
Något jag brukar göra i tid är dock att adventsbaka. Saffransbrödet skall vara färdigt och gärna nån god småkaka. Jag är inte mycket för att kavla. Därför är dessa pepparkakor helt perfekta. De är lite vuxnare i smaken, smöriga, peppriga och knapriga. Förra året tog de slut så jag fick baka en omgång till innan det blev jul. Receptet fick jag av min kollega Katarina - därför kallas de "Katarinas peppriga pepparkakor" i min värld.
De här knapriga, peppriga , smöriga kakorna får man inte nog av! |
2,25 dl socker
1 dl farinsocker
225 g osaltat smör (om du tar saltat smör så hoppar du över saltet)
1 ägg
3/4 dl mörk sirap
1 tsk cayennepeppar
2 tsk malen ingefära
1 tsk mald kanel
1 krm malen nejlika
1/2 tsk salt
2 dl flagad mandel
5 dl vetemjöl
Mät upp allt socker och smör i matberedare. Kör fluffigt. Tillsätt ägget, sedan sirapen (medan maskinen är igång). Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Lägg degen i plastpåse och låt vila minst 60 minuter i kylskåpet eller 30 minuter i frysen. Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla kulor (ca 1,5 msk) och lägg glest på plåt, tryck ut varje kula till en pepparkaka. Grädda i mitten av ugnen i 9-10 minuter. Låt svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar