onsdag 12 december 2012

Lucka 12: Korvstoppning eller är det överkurs?

Från Jamie Olivers restaurang i Oxford.
För en 15 år sedan hade vi julstök tillsammans med familjen Lundberg. Jag, Andrea, Hanna, Lena-Maria och Elin träffades hemma i deras kök, i huset byggt runt 1750, och gjorde klenäter, struvor, knäck och så vidare. Vedspisen eldades och vi stod vid järngrytor och julade. Redan på morgonen råkade Andrea få kokande knäck på sitt finger. Stackaren fick ha fingret i ett glas med vatten resten av dagen!

Efter jobbet så anslöt Håkan och Micke och då blev det lite tuffare julpyssel. Vi gjorde nämligen korv. Köttkvarnen malde, krokfjälster fylldes och korven matades ut i långa banor.

Det är jättekul att göra egen korv. Man kollar upp ett rökeri innan så man vet var man kan lämna in den. Sedan får man tillbaka underbara rökta korvar. Vi gjorde massa korv ett år, knöt fast dem snyggt på skärbrädor vi köpt på Ullared och gav bort i julklapp. Det blev populärt!

Men allvarligt talat så får väl korvstoppning ses som lite överkurs! Man har väl nog att göra så här i adventstider? Gör istället som Jamie Oliver, den nakne kocken. Införskaffa riktigt goda charkuterier och lägg upp det snyggt. Vi besökte hans restaurang i Oxford i våras. Kan han så kan väl vi!

Ge dig själv en paus. Köp färdigt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar